En skikkelig lørdagsburger

Helg er luksustid for far i huset. Da er det tid til å legge litt ekstra ned i matlagingen, og i dag blir det burgere. Problemet med ferdigmat/gatekjøkkenmat og i stor grad ferdige krydderposer (som til taco) er mengden salt, sukker og konserveringsmidler. Et lite måltid på Mc Donalds fyller nesten dagsbehovet for karbs og salt, og mer enn en tredjedel av det totale kaloribehovet. Også smaker det egentlig ingenting, det er derfor så mange liker det.

Her blir det derimot fars hjemmelagde burgere med mors hjemmelagde dressing. Dressingen består av majones, ketchup, Worcestershire-saus og dill. Dette blandes sammen, og blir til en frisk og god dressing. Optimalt sett burde den vært lagd fra bunnen av, men vi har ikke tid til å være fanatiske. Det samme gjelder hamburgerbrødene fra Hatting.

Grilstad har begynt å lage Pancetta som er riktig bra. Jeg begynner med å steke et par skiver til hver burger i tørr panne. Pancettaen legger jeg på tørkepapir, så det renner av seg og blir sprøtt til jeg skal bruke det. Fettet beholder jeg i panna.

Selve burgerne er enkle å lage. Ren karbonadedeig (denne fra Meny) med nykvernet pepper og litt salt knas ut til passe store burgere. De krymper litt i panna, så det er lurt å lage dem litt større og flatere enn du har tenkt sluttresultatet skal bli. Jeg steker dem i rapsolje og resten av pancettafettet på rimelig sterk varme for å få stekeskorpe, så putrer de i åpen panne en stund for å bli gjennomstekte.

Mens burgerne steker seg ferdig, lager jeg klar bunnen og toppen av burgeren. Bunnen av burgerbrødet smører jeg inn med dressingen, og så legger jeg på tynne skiver med rødløk, plommetomat og agurk. Dette er grønnsaker alle i familien liker, og som jeg har jukset og skåret opp aller først. Den øvre delen av burgerbrødet får litt Bergbys sennep, litt ketchup og noen skiver med sylteagurk. Den ferdige burgeren går på bunnen, panchettaen på toppen av denne og så legges toppen på til slutt.

De som liker pommes frites får selvfølgelig det servert til. Mor liker lyst øl og far er glad i den litt mørkere varianten. Bon apetit, som de sier der nede i Frankenland. Da er det klart for Stjernekamp på NRK.

Lars O.

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits