Hjemmelaget saft

Så var solbæra moden i Stusslihagen.
Da er det på tid å finne frem saftkokeren.Hjemmelaget solbærsaft er herlig å finne frem på vinteren.Når man koker saft er det greit å ha med litt stilk og blader.Frem med saftkokeren. Denne er ganske liten, men med Stusslifruens skade er det greit at den er lett å løfte.Ferdig råsaft. Nå gjenstår det bare å koke inn passe mengde sukker og smake til.Stusslifruen har fylt fire små flasker, men resten fryser hun i halvlitersbeger. Så tiner hun og heller over på pene flasker når de skal bruke det.

Restene fra saftkokingen skal avkjøles og helles rundt solbærtrærne, det har Fru Stussli lært av sin mor. For vi skal gi tilbake næringen og da vil vi få mye bær også neste år :-)

Koker du saft selv eller har minner fra barndommen om hjemmelaget saft?
Fru Stussli kan fortsatt se for seg bestemors kjøkken i bærsesongen. Masse ferdigplukket bær i tilitersbøtter og saftkokeren som stod der i timer.
Jordbær skulle blandes med rabarbra (som hadde vært i frysen siden den ble plukket) Solbær for seg og rips for seg. Til slutt ble det "husholdningssaft" av restene.

Fru Stussli
Stikkord:

19 kommentarer

fru trollhagen

29.07.2013 kl.22:00

Åh! Dette ser godt ut. Har minner om saft, supper og syltetøy fra barndommens besøk i Jøssingfjord der mine besteforeldre bodde. Tidligere i sommer fikk vi besøk av venner som hadde med rabarbra og litt diverse og så laget vi rabarbrasyltetøy sammen. Mmm... Godt! Lurer på om vi skal ha solbær i hagen. Rips og blåbær skal vi i hvert fall ha. Kanskje epler også. Sånne epletrær som ikke blir så høye. Vet du om det finnes andre type frukttrær som ikke blir så høye? Jordbær skal vi også ha. De tenker jeg å plante i en av blomsterkassene.

Engla

29.07.2013 kl.22:01

Herlig, jeg har gode minner både av solbær, jordbær og ripssaft og husker godt at min farmor hadde en sånn saftkoker :)

Selv har jeg bare laget kirsebær og plommelikør og det kan ihverfall anbefales :)

Ønsker deg en herlig kveld fineste Bente <3

Go´klem fra Engla

Engla

29.07.2013 kl.22:09

Måtte inn igjen jeg for jeg kom på at det sto skade... har du skadet deg?

Min matgale verden

29.07.2013 kl.22:10

Åh. Nå følte jeg for å komme meg hjem til bærene mine!! Og takk for tips om avkoket, som jeg bare bruker å kaste bak huset!! Klart bærtrærene skal få tilbake!! Så godt å få vite sånt:)

Fru Stussli

29.07.2013 kl.22:22

fru trollhagen: Plommetrær blir jo ikke så store. Men de fleste trær kan du jo holde nede med å beskjære dem. Da holder du dem jo akkurat så høye som du vil :-)
Høres ut som du får en herlig hage :-)))
Alle mine jordbærplanter er så gamle at de neste år må jeg bytte den ut. Ble dårlig avling i år...
Ha en finfin sommerkveld/natt

Fru Stussli

29.07.2013 kl.22:24

Engla: Mange som har minner fra bestemor og hjemmelaget saft :-) Ja, likører av egne bær er også godt. Vi har laget av solbær også, det smakte kjempegodt!!
Klemklem søte Englavenn

Fru Stussli

29.07.2013 kl.22:25

Min matgale verden: Det med å helle avkoket tilbake ante ikke jeg heller før min mor sa det. Det er jo dit de uttørka bæra ville falt hvis vi ikke plukker dem, så det er kanskje logisk?
Ha en finfin sommerkveld/natt

Miriam

29.07.2013 kl.22:37

Å herregud no fikk eg lyst å smake :D :D :D

Fru Stussli

29.07.2013 kl.22:39

Miriam: Kommer du innom stusslihuset skal du få et glass hjemmelaget saft vettu :-)

Miriam

29.07.2013 kl.22:40

Det er nesten så eg må køyre omveg på turen min heim i morgo ;) hehe ;) ;)

Fru Stussli

29.07.2013 kl.22:42

Miriam: :-D

ladyaugust

30.07.2013 kl.00:01

det ser jo helt herlig ut og masse vitaminer vil jeg tro. Har ikke så mye tradisjon for å koke saft, men det må jeg jo rette på :D Ha en riktig så god natt fineste du <3

Fru Stussli

30.07.2013 kl.00:34

ladyaugust: Saftkoking er moro :-) Usikker på hvor sunt det er pga av sukkeret, meeeen det er jo antioksidanter og vitaminer i solbæra... Kanskje det veier opp for sukkeret :-D
Nattinatt

Mona

30.07.2013 kl.07:45

Åååhhh, nå var jeg ett øyeblikk tilbake i bestemors kjøkken<3 Lukten som svevde rundt i huset, mens jeg surret rundt bestemor som ei flue rundt sukker, mens jeg ventet på å få smake. Nybakt brød med brunost på og helt ny saft = LYKKE<3

Flaggermusvinger

30.07.2013 kl.08:37

ÅH, jeg VIL altså ha meg noen solbærbusker og en saftkoker! I fjor høst kjøpte jeg 20 blåbærbusker til mannen i bursdagsgave (joda, han ØNSKET seg det, helt sant!) og i år får han kanskje noen solbærbusker! Han er heldig, som har bursdag under plantasjens høstsalg, hehehe!

Men, jeg har rips i hagen, så en saftkoker burde jeg i alle fall få meg!

Så fine flasker, pynter opp på kjøkkenet. Forresten så likte jeg din mors lærdom, gi tilbake restene til busken. :-)

Fru Stussli

30.07.2013 kl.09:36

Mona: Sånn var det for meg også. Så lagde hun ripsgele av noe av ripssafta. Da fikk vi et lite fat hver og det var det beste i hele vide verden!!!

Fru Stussli

30.07.2013 kl.09:40

Flaggermusvinger: 20 blåbærbusker var en strålende gave!!! Blåbærsaft er også kjempegodt. Det koker min mamma. Hun elsker nemlig å gå i skogen å plukke bær :-))
Ripssaft og ripsgele er jo barndom på flaske og glass :-D Ut å låne deg en saftkoker :-)

Det Lilla Huset i Skogen

31.07.2013 kl.10:43

Min mormor hadde flere rips og solbærbusker i hagen, som vi hjalp til med å plukke. Men kan ikke huske at vi fikk være med på å lage noe av de. Det jeg husker godt var at hun la ned gråpærer i lake, de pleide vi å få til dessert når vi var der på middag, det var så godt :-) Ellers husker jeg godt at min bestemor laget rabarbra grøt, syltetøy og suppe. Det var også veldig godt. Oppskriften på dette har jeg fått henne til å lære meg, så det lager jeg selv også av det den lille rabarbrabusken i hagen. I år har jeg også prøvd meg på rabarbralikør, det blir spennede å smake på :-) Ripsene i hagen skal jeg plukke denne uken og prøve å lage gele :-) Fortsatt god sommer til deg :-)

Fru Stussli

31.07.2013 kl.12:55

Det lilla huset i skogen: Herlig med slike bestemorminner.
Jeg var så ung da min gikk bort at jeg ikke fikk spurt henne om å lære meg, men jeg har en mamma som kan og henne spør jeg alltid.
En god-god sommer til deg også!

Skriv en ny kommentar

hits