Kantarellsuppe (oppskrift)

Kantarellsuppe er skikkelig høstmat og supergodt synes hele Stusslifamilien.
Mens Frøken Stussli var på Taekwon-do i går, gikk Fru Stussli en tur i skogen og plukket kantareller. 600 gram skulle holde til dagens lunsjsuppe.



Her er Fru Stussli sin kantarellsuppe-oppskrift.

Først er det ut på tur og plukke kantareller.
Rens og del kantarellene.
Halvparten av soppen finhakker du sammen med løk og hvitløk. Stek dette i panna sammen med litt olje.
Ha over kylling/hønsekraft. Kok i 15 minutter. Jevn suppa med stavmikseren. Ha i en skvett matfløte og kok opp.
Rett før servering har vi i creme fraiche, krydrer med salt, pepper og muskat.
Sprøstek resten av kantarellene og ha på toppen sammen med persille.



Er det fest slenger Fru Stussli oppi litt hvitvin før hun har i kraften :-)

Hva forbinder du med høstmat? Hos Stusslifamilien er det fårikål og supper som er høstmaten.

Ha en strålende ettermiddag

Fru Stussli



Stikkord:

30 kommentarer

Lisbeth Pedersen

12.09.2013 kl.12:31

Å det ser godt ut, men jeg spiser ikke sopp :)

Fårikål er jo godt, men det beste er raspeballer :)

Ha en finfin dag

Engla

12.09.2013 kl.12:34

Nam, nam, jeg har aldri vært noen soppelsker, men denne suppen så veldig fristende ut <3

Jeg har blitt glad i soppstuing med masse hvitløk, så kanskje dette er det neste :)

Høstmat for meg er nok først og fremst suppe/lapskaus med masse grønnsaker :)

Ha en fortsatt fin dag fine Bentevenn <3

Klem fra Engla

fruensvilje

12.09.2013 kl.13:02

dette fristet virkelig :))så heldige du er som bare kan gå i skogen og finne kantareller da :))

jeg har jo funnet litt jeg også,men her er det krevande terreng for å finne dem hi hi.

Høstmat her i huset må være når jeg får en halve hjort slengt oppå kjøkkenbordet :))og med plommegrøt til desert og eplekake til kaffen burde det gi en god følelse av høst i heimen

ritahobbyfoto

12.09.2013 kl.13:11

Nammm...

Fårikål er høst mat her :)

Hanne

12.09.2013 kl.14:28

Nå ble jeg sulten nå..

Skulle ha hatt litt kantareller..

Tror ikke jeg skal begi meg ut på skogstur i dag, men kanskje i mårrå :)

outofoffice

12.09.2013 kl.15:26

Skulle gjerne hatt kantareller. Her er høstfavoritten fårikål. Det blir det til helgen.

frodith

12.09.2013 kl.15:32

Det ser veldig ut som høstmat ja :-) Jeg har ikke noe spesielt VI spiser på høsten, men jeg forbinder høsten veldig med får-i-kål, men jeg lager ikke selv.. Jeg er meste på den greia at det skal være veldig fort og enkelt, uansett årstid...LIker å spise, men ikke å lage :D Derfor har jeg en avtale med KJersti, at jeg snart flytter inn hos henne ;-) Ha-ha.. :-D Det høres veldig koselig ut å gå i skogen å FANGE maten da :-) Det har jeg lyst til. Ha en fantastisk ettermiddag min venn :-) Klemmer <3

Min matgale verden

12.09.2013 kl.19:23

NAM så godt det hørtes ut, hjelper jo ikke at jeg er sulten her jeg sitter heller..... Tror jeg må bort i skogen og se om det finnes mer kantarell igjen:) Takk for tipset:)

Fru Stussli

12.09.2013 kl.19:28

Lisbeth Pedersen: Vi har ingen tradisjon for raspeballer og når jeg tenker meg om er jeg usikker på om jeg har smakt det.. Kanskje jeg skulle prøve å lage det en dag... Har du oppskrift?

Fru Stussli

12.09.2013 kl.19:29

Engla: Her spiser til og med ungene soppsupper. Det er alltid forrett på nyttårs aften i stusslihuset :-D
Suppe/lapskaus er helt klart høstmat. Namnam!
Ha en strålende kveld
Klemklem

Fru Stussli

12.09.2013 kl.19:31

fruensvilje: Jeg tåler dårlig viltkjøtt, men var veldig glad i det før :-) Plommegrøt har jeg aldri prøvd, men eplekake er den beste desserten som finnes på høsten :-)

Fru Stussli

12.09.2013 kl.19:32

ritahobbyfoto: :-) Fårikål tror jeg de fleste har som høstmat nr 1 :-)

Fru Stussli

12.09.2013 kl.19:33

Hanne: Kantarellene var store og fine i skogen her nå :-) Er vel like før traktkantarellene kommer også :-)))

Fru Stussli

12.09.2013 kl.19:34

outofoffice: Fårikål må nesten være norges nasjonalrett om høsten :-D

Fru Stussli

12.09.2013 kl.19:35

frodith: Så lurt å flytte inn hos Kjersti. Tror jeg hadde lagt på meg av alt det deilige hun lager, men mulig jeg kunne blitt med henne på trening også.. Det hadde nok blitt nødvendig :-D
Det er superstas å hente maten i skogen eller i hagen <3
Klemklem

Fru Stussli

12.09.2013 kl.19:36

Min matgale verden: Soppsuppe er fast forrett på nyttårsaften her. Ungene er også veldig glad i det :-D

Lisbeth Pedersen

12.09.2013 kl.21:36

Raspeballer og salt kjøtt ( 3 pers ) Men jeg lager dobbelt så har jeg middag i 2 dager, bare å varme opp igjen dagen etter, og da er de enda bedre :)

Ca 750 g salt lammekjøttkjøtt ( eller annet salt kjøtt)

usaltet vann til koking

Raspeballer:

200 g kalde kokte mosede poteter (2-3 store poteter)

600 g rå revne poteter ( 6-7 store poteter)

1,5-2 dl byggmel

3-4 ss hvetemel

1 ts salt

pepper

Grønnsaker:

Kålrot som du lager kålrostappe av. Noen har gulrot oppi, det bruker ikke jeg.

Kok opp vann og legg i det salte kjøttet .Kok opp på nytt, skum godt av og la kjøttet trekke. Trekketiden er avhengig av størrelsen på kjøttet. La det trekke i 2 timer.

Raspeballene taes oppi kjøttpannen så de får trekke sammen med kjøttet i de siste 30 min.

Raspeballe "deig":

Knus de kokte potetene , rasp de råskrelte potetene på den fine delen av rivjernet. Er de rå potetene rike på vann, hell av en del av vannet før mel og salt tilsettes. Melmengden avhenger av kvaliteten på potetene. Deigen skal ikke være så løs at raspeballene faller fra hverandre under kokingen, men heller ikke så fast at raspeballene blir tette og tunge. Kok en prøvekake. Bruk en spiseskje dypet i kjøttkraften og form boller og legg i den varme kjøttkraften og la småkoke i 25-30 min, til de er gjennomkokte .

Kålrot og ev gulrot kokes i lettsaltet vann eller i kjøttkraften.

Server raspeballene med salt kjøtt, ev grove pølser, stekt flesk (bacon terninger)

Kjempegodt :)

Lisbeth Pedersen

12.09.2013 kl.21:37

Oiii det ble et langt svar :)))

Fru Stussli

12.09.2013 kl.23:16

Lisbeth Pedersen: Dette må prøves!!!
Tusen takk for oppskrift :-) Høres veldig mektig ut. Litt sånn søndagsmiddag?

Fru Stussli

12.09.2013 kl.23:17

Lisbeth Pedersen: Lange svar er supert! Tusen takk :-)

Lisbeth Pedersen

13.09.2013 kl.08:05

Ja er en veldig mektig middag, som jeg lager om søndagen og restene mandag :) For tung til sommermat. Jeg bruker aldri kokte poteter i "deigen" men siden det står i oppskriften tok jeg det med. Jeg lager hele raspeballe deigen med 20 poteter og det melet, ferdig, nok til middag i to dager til 3 personer per dag.

Ha en strålende fredag

Fru Stussli

13.09.2013 kl.08:10

Lisbeth Pedersen: Hr Stussli sier han nok har spist dette en gang, men husker ikke riktig. :-) Dette blir spennende! Tror neste søndag må være den store raspeballdagen!
:-D

Lisbeth Pedersen

13.09.2013 kl.08:46

Vi har det alltid om søndagen.

Siden dere ikke har smakt det, regner med at det ikke er noen Bergens middag?

Men hvertfall her i Bergen så har nesten alle kafeer/restauranter raspeballer om torsdagen :) Ikea restauranten selger også raspeballer om torsdagen.

Fru Stussli

13.09.2013 kl.08:50

Lisbeth Pedersen: Haha så moro at cafeene selger dette på torsdag :-D Jeg er jo fra helgeland og vi pleier ikke ha det, men jeg skal jammen spørre meg litt rundt her og høre om det er vanlig på østlandet :-D

karenmarenmette

13.09.2013 kl.11:09

Herlig :) mykje artigare å dele oppskrifter på denne måten enn å bla i kokebøker. Dvs ofte enklare å følge andres litt muntlige oppskrift slik som dette, enne å lese i oppskriftsbøker.. Hentar sjølvsagt inspirasjon ved å bla i kokebøker også men dette var supert. Denne skal eg virkelig prøve :) Tusen takk for inspirasjon !!

karenmarenmette

13.09.2013 kl.11:12

Grønsakssuppe, potetsuppe, løksuppe, linsesuppe, grønsaksform, mykje herlig som eg forbinder med hausten. Spesielt herlig er det med fersk sopp, reddik, nepe rødbeter, pastinakk og persillerot. Rotfrukter generelt forbinder eg med haust.. Ny frisk, nye muligheter, innetid, deilige friske middagar i haustskymring med lys på bordet ilag med verdens beste mann :)

karenmarenmette

13.09.2013 kl.11:17

Oj, oj.. her kom kjempe fin oppskrift på raspeballar også :) herreminhatt for ein fin gjeng som er her då :) so utruleg fine mennesker.. er det lov å låne også raspeballoppskrifta ? :)

Fru Stussli

13.09.2013 kl.12:10

karenmarenmette: Så hyggelig at du likte innlegget :-)
Håper du liker suppen. Jeg er så dårlig på mål, siden jeg driver med en dæsj sånn og en dæsj sånn og smaker meg frem :-D

Fru Stussli

13.09.2013 kl.12:11

karenmarenmette: Ja høsten er alt det!! Når jeg nå har innfunnet meg med at sommeren er over gleder jeg meg over alt det koselige og gode som høsten til :-)

Fru Stussli

13.09.2013 kl.12:12

karenmarenmette: Lisbeth synes helt sikkert det er greit at du låner raspeballoppskriften. Ta en titt på bloggen hennes. Hun lager de mest fantastiske matretter og kaker i tillegg til at hun syr utrolig kule vesker :-)

Skriv en ny kommentar

hits