Brød fra gamledager (oppskrift)

Hr Stussli har i dag hatt vandring i Øvrebyen med hele 4. trinn fra Langeland skole. Han har tatt med ungene på tur rundt og fortalt om gamle dager. Om dueller som har vært, om det første sykehuset, om bøddelen, om Erik Werenskiold osv.
For at ungene også skulle få et forhold til maten fra gamle dager, bakte Hr og Fru Stussli brød som skulle smake og se ut som det de spiste på den tiden.



100 pjalt ble stekt på takka i Stusslivegen i går kveld.

Oppskriften på disse kakene fant frua på en annen blogg, men tilpasset dem i forhold til en eldre oppskrift. Mer rug og ikke sukker osv. Orginal oppskriften.

Fruas pjaltoppskrift

1 liter kulturmelk
2 ss sirup
3 ss hornsalt
1 ts natron
4 dl rug sammalt fin
1200 g hvetemel
150 g smør

Rør ut sirup, kulturmelk og smeltet smør.
Rør hornsalt sammen med litt varmt vann
Ha i hornsaltet og alt det tørre.  Elt godt (frua bruker kjøkkenmaskinen i minimum 5 min)!  Deigen skal være litt klissete.
Sett deigen kaldt noen timer eller over natten.

Kjevle ut deigen til ca 1/2 cm tykkelse og stikk ut passe store kaker. Frua brukte en litt stor sukkerskål til å stikke med.
Stek kakene på takke til de er gyldene på begge sider. Avkjøl på rist.




I dag valgte Stusslifolket å servere med syltetøy.
Frua doblet denne oppskriften og fikk 100 små kaker.



En strålende fornøyd Hr Stussli kom hjem og fortalte at både barn og voksne likte pjalt og gjerne ville ha oppskriften.
Herren hadde kost seg sammen med lærerne og en flokk med engasjerte og flinke unger.


Fru Stussli



Vil du følge stusslibloggen på facebook. Finner du den HER

#pjalt #gamledager #brød #takke #rug #oppskrift #øvrebyen #skoleklasse #lokalhistorie #lærere #engasjere #småbrød #LarsOvlien #vandring #øvrebyen #kongsvinger










15 kommentarer

fruensvilje

30.05.2014 kl.15:25

ja dette skjønner jeg godt att falt i smak :))skal notere oppskriften jeg også for disse må jeg prøve en dag :))

frodith

30.05.2014 kl.15:29

Så utrolig gøy!! De må jo ha elsket den turen, med mat og alt, og smaken av gamle dager :-D Dere er toppen, begge to!! Gir folk opplevelser for livet :-) Stor god klem til deg i varmen <3

dandilion

30.05.2014 kl.15:42

Hørtes ut som en flott dag og spennende for både store og små. Det er kjekt med slike utflukter med elevene. Ikke minst lærer en mye selv :) Dette brødet ser godt ut. Vil det fungerer å fryse det?

Min matgale verden

30.05.2014 kl.16:14

Åh, jeg elsker gamle oppskrifter. Pjalt altså! Skal tro om det ikke må bli noen pjalt her i Bakkely snart... Så utrolig godt ut! Og tenker herren koste seg ja, og solte seg i glansen fra pjaltene ;) Ha en vidunderlig dag :)

Lisbeth Pedersen

30.05.2014 kl.17:12

Pjalt? Aldri hørt om det, ser ser veldig godt ut :)

Dette og lefser har jeg så lyst å lage, men har ikke takke. På tide å finne ut hvor de selger takker og hva de koster. Slik bakst blir nok sikkert ikke. Det sammenvevd en steikepanne.

Kos deg med de herlige pjaltene :)

Ha en superfin fredag

Fru Stussli

30.05.2014 kl.19:37

Lisbeth Pedersen: Jeg har en billig takke fra expert. Tror vi betalte 399, men det holder til mitt bruk :-)
Disse kan du steke i pannen da.
En finfin fredag til deg også
KLem

Fru Stussli

30.05.2014 kl.19:38

Min matgale verden: Moro med gamle oppskrifter. Disse var veldig gode og nesten litt sunne :-D

Fru Stussli

30.05.2014 kl.19:38

dandilion: Ja disse kan man fryse :-) Ungene var veldig fornøyde meg serveringen i dag.

Fru Stussli

30.05.2014 kl.19:41

frodith: Lars brenner jo for lokalhistorie og er en god forteller. Så synes han det er stas å gjøre det sammen med vennene til frøkna på skolen :-) Tror det er viktig å engasjere seg slik :-) Vi bidro med det vi kan og liker å gjøre.
En litt solbrent klem til deg :-)

Fru Stussli

30.05.2014 kl.19:42

fruensvilje: Så moro! Blir spennende å se om du liker dem :-D

Lisbeth Pedersen

31.05.2014 kl.16:01

Nå så jeg på priser på steketakke, Elkjøp skulle ha kr 2000 ja får de sikkert billigere enn det, så får sjekke litt til.

Ha en strålende helg :-)

Klem

Fru Stussli

01.06.2014 kl.09:49

Lisbeth Pedersen: Min takke er en rimelig og liten en, men fungerer til mitt bruk. Jeg bruker den aller mest til pannekaker og lapper.
Søndagsklemmer
Nam nam nam. De så nesten litt ut som polarbrød, bare gode!

Og så flinke som stekte så mange!

Ha en strålende ny uke Stusslien!

Engla

02.06.2014 kl.10:01

Oi, så spennende!

De brødene så supergode ut, nesten som lapper, bare mye sunnere?

Så flinke dere er <3

Ønsker deg en superfin mandag og en god ny uke Bentevenn <3

Go´klem fra Engla

Fru Stussli

02.06.2014 kl.15:06

Engla: :-) Var ganske morsomme disse brødene. Det er mer brød enn lapper. Blir en deig som vi kjevler og stikker ut rundinger. Ungene syntes det var veldig godt.
Ha en strålende dag Englavenn.
Mange klemmer til deg

Skriv en ny kommentar

hits