Beskjæring av Stusslihagen

I dag fikk stusslifolket besøk av en fantastisk flink hagemann. Da fikk de gode råd, hjelp til beskjæring og muligheten til å lære masse nyttig.
Nå er Frua så ivrig at det er like før hun ikke beskjærer alle hagene i nabolaget :-DStusslifolket lærte at plommetreet godt kunne få en stuss på våren. Da ble alle døde kvister tatt bort og alle kvister som vendte innover på treet fjernet. Treet ble beskjært med påskehøner hengende :-DFrua lærte at dette er FY-FY! Bark rundt trerota fører til sur jord og er ikke bra! Her skal det lukes og legges på litt kukompost og næringsrik jord. Bark brukes rundt vintergrønne planter. Nyttig lærdom!Den gamle ripsbusken fikk en grunndig omgang. Her har det blitt krabbet og strekt og bøyd og klippet og saget og brekt. Vips så ser busken velfrisert og pen ut igjen.
Stusslifolket lærte å finne rød sopp som vokser på døde greiner. Nyttig lærdom!De gamle solbærbuskene var i ferd med å dø. Buskene er minst 50 år gamle så det er ikke ungtrær akkurat. Fru Stussli synes disse gamle buskene har bedre bær enn de nye og vil veldig gjerne redde dem. Så i dag har de blitt beskjært kraftig i et forsøk på å blåse nytt liv i dem. Nå er det bare å krysse fingrene.Frua tok også noen stiklinger av solbærbusken og håper å lage en ny solbærbusk av den gode gamle sorten.  Funker dette blir det nok tatt enda flere stiklinger i håp om å lage nye busker som kan overta når de gamle gir tapt.

Timene i hagen sammen med en som vet hva som bør gjøres, var gull verd for Stusslifolket. Nå vet de hvordan det skal beskjæres neste år, hvilke feil de har gjort og hvordan de skal stelle trær og busker i hagen gjennom sesongen.
Tuuuusen takk til Hans Otto som delte sin lærdom. Det ble en hyggelig og nyttig formiddag i hagen.

Fru StussliVil du følge Fru Stussli på facebook, finner du henne HER. På instagram heter hun fru_stussli

#hage #plommetrær #beskjæring #busker #rips #hagestell #hageliv #husoghage #solbær #lærdom #kunnskap #tips #råd #stiklinger

19 kommentarer

annebe

06.04.2015 kl.19:49

Bra med litt ekspertise ja :) Og det ser ut som det er mye spennende som kommer i hagen deres ...Mannen her stussa litt på epletreet igår og selv han kan litt om det...så tror jeg han var i ivrigste laget...for det var ikke mange greiner igjen..hehe..:) Kos deg med kveld en <3

malinshjerte

06.04.2015 kl.20:10

Så kjekt med hjelp av noen som kan det :) Blir bra resultat etterhvert da :) Ha en fin kveld :)

frodith

06.04.2015 kl.20:16

Så godt med hjelp fra en hagemann :-) og så godt at hønene fikk henge litt lenger :-) Hagen deres er jo så fin fra før også, og nå blir den bare enda bedre. Pippis lille hage, og Villa Vilkulla :-) <3 Klemmer og gleder meg til å ta hagen i øyensyn en gang :-) <3

miastorp

06.04.2015 kl.20:37

Det kurset der skulle jeg hatt også. Ikke det at jeg har så mange gamle busker men nye busker trenger stell de også. Krysser fingrene for at de gamle buskene kommer seg! Jeg har vært pyroman i påsken så nå er mye av kratt og dødt ugress borte. Var veldig forsiktig da :) herlig å få litt orden på Hagen. Kos deg videre med hage arbeide :) klem <3

Lisbeth Pedersen

06.04.2015 kl.21:04

Så kjekt med en hage ekspert, skulle hatt en på besøk jeg også :-) Er nok masse å lære og godt å få orden på hagen. Godt å få klippet ned bærbuskene også, vi har en del av de og alle venter på å bli klippet. Kos deg masse med hagearbeidet :-)

Helge

06.04.2015 kl.21:26

Mange gode tips fra en fagmann. Og man lærer mye bedre slik i praksis enn lesing via nette.

Dette blir bra. Mye godt og bra man kan få ut av en hage. Sjøl bor jeg i blokk og har ingen hage. Men foreldrene mine har og jeg må nok til og slå plenen for dem iløpet av året.

fruensvilje

06.04.2015 kl.22:07

ja da lærte jeg også litt i dag gjennom deg,ikke viste eg att bark ikke skulle rundt frukt og bærtre

Fru Stussli

06.04.2015 kl.23:16

fruensvilje: Så bra du kunne lære noe av dagen vår i hagen. Jeg er så fornøyd med alt jeg har lært, nå skal det bli orden på sakene :-D

Fru Stussli

06.04.2015 kl.23:17

Helge: Så snill du er som hjelper foreldrene dine i hagen. Jeg elsker å drive i hagen frem til juli. Da er jeg drittlei og vil bare nyte hagen og ikke jobbe i den :-D

Fru Stussli

06.04.2015 kl.23:18

Lisbeth Pedersen: Den eksperten var gull!! Nå skal det bli orden i busker og trær her :-D

Fru Stussli

06.04.2015 kl.23:20

miastorp: Så flink du har vært som har brent bråte. Vi venter på en vindstille dag sånn at vi kan gjøre det samme. Her løper vi rundt med hageslangen og passer på mens det brenner og lenge etterpå. Best å være forsiktig når det er så tørt som det er nå.
Ha en strålende start på uka!
Klem

Fru Stussli

06.04.2015 kl.23:21

frodith: Hagemann er topp! Han lot til og med hønene henge mens vi klipte :-D Gleder meg til du tar turen til stusslihagen igjen.
Nattaklemmer

Fru Stussli

06.04.2015 kl.23:22

malinshjerte: Kjempestas med hjelp og gode råd. Dessuten er det stas å lære seg noe nytt.
Ha en finfin start på den nye uka

Fru Stussli

06.04.2015 kl.23:23

annebe: Jeg har hørt vi skal beskjære til vi skammer oss og da skal vi ta litt til. Kanskje mannen din har gjort det helt rett :-D
Nattaklem

Siv Svanem

07.04.2015 kl.08:26

Man lærer så lenge man lever. Skulle gjerne hatt besøk av den mannen jeg også for jeg har rett og slett ikke peiling.

Fru Stussli

07.04.2015 kl.08:36

Siv Svanem: Sånne menn er jammen morsomt å ha på besøk. Jeg lærte masse!

Trulte H

07.04.2015 kl.13:02

Her lærte jeg noe nytt om beskjæring av plommetrrær.

Men har et spørsmål, jeg har glemt hvordan man får inn søkeord under innlegget Før mener jeg det var veldig enkelt ved å skrive søkeordene inn i en rubrikk, men finner ikke den nå. Kan dere hjelpe?

Fru Stussli

07.04.2015 kl.13:29

Trulte H: Så moro at du også lærte av hagemannen :-)

Jeg har sendt deg en melding med en forklaring på søkeordene, håper den er forståelig, hvis ikke er det bare å si ifra :-D

Anne

18.05.2015 kl.08:35

Hei!

Inspirert av dette blogginnlegget sørget vi forleden for å få tak i den samme hagemannen. To av epletrærne våre er nå ikke til å kjenne igjen - og vi er strålende fornøyd!

Fikk samtidig tips om å prøve å ta stiklingen av våre veldig gamle epletærer (de er over 100 år gamle og ble IKKE beskåret!). Det blir et spennende prosjekt!

Fru Stussli

22.05.2015 kl.15:36

Anne: Hans Otto er kjempeflink! Vi er også fornøyd og det ser ut som alt overlevde den kraftige beskjæringen :-DDD
To av grenene fra den gamle solbærbuska har slått rot :-DDDD Krysser fingrene for at stiklingene av epletrærne blir bra. Kjempespennende!!

Skriv en ny kommentar

hits